DİHA - Dicle Haber Ajansı

Ekoloji

HDK'den 'O'HALDE karşı Forum'

 
15 Ekim
17:00 2016

İSTANBUL (DİHA) - HDK Ekoloji Meclisi, doğa, tarihi ve kültürel varlıkları korumak için neler yapılması gerektiğine ilişkin "O'HALDE Karşı Forum" düzenledi. Forumda, ekoloji mücadelesinin kurtarılması gerektiği vurgulandı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, doğa, tarihi ve kültürel varlıkları korumak için neler yapılması gerektiğini planlamak üzere Kelepir Kültür ve Sanat Kafe'de "O'HALDE Karşı Forum" düzenledi. Forumun gerçekleştiği salona "Yaşamı doğal ve kültürel varlıkları korumaya kararlıyız O'HALDE karşı Forum" yazılı pankart asıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı formun açılış konuşmasını Prof. Dr. Beyza Üstün yaptı. Formun ilk oturumunda, "Toplumsal sözleşmeler perspektifinde OHAL" başlığı altında tartışmalar yürütüldü. Doç. Dr. Murat Sevinç, "Anayasada O'HAL" ve Av. Mehmet Horuş, ise, "O'HALDE ekoloji" başlıklarında konuşmalar yaptı.

'Mesele ölçüdür'

Forumda ilk olarak konuşan Doç. Dr. Murat Sevinç, hükümet yetkililerinin başka ülkeleri örnek vererek "OHAL her yerde var" sözlerini hatırlatan Sevinç, "Doğru her yerde var ve isimleri farklı. Fransa'da İngiltere'de de OHAL var. Ama Türkiye'de bu çok farklıdır. Almanya'da evet 2 parti kapattılar. İkincisini en son 1956 'da kapattılar. Ama bu Türkiye'de hep vardı. OHAL'e başvuran başka ülkeler var ama mesele ölçüdür" dedi.

'Yıllardır, Anayasa'nın canını çıkardılar'

Anayasa ile ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sevinç, "Yıllardır, Anayasa'nın canını çıkardılar. Herkesin koşullarını oluşturmaya yönelik bir anayasa oluşturma niyeti yok. Anayasa kısa olsun diyorlar. Anayasanın kısa ya da uzunu olur mu?" diye sorarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın bir bütün olarak askıya alındığını vurguladı. Sevinç, şimdi yaşananların demokratik ülkelerdeki OHAL ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi.

'Ekoloji mücadelesini kurtarmamız lazım'

"O'HALDE Ekoloji" başlığıyla konuşma yapan Av. Mehmet Horuş ise, her şeyin OHAL ile başlamadığını OHAL'den önce başladığını anımsatarak, "Hükümet 15 Temmuz'dan önce kamulaştırma adı altında yaşam alanlarımıza el koyuyordu. Genelgelerde, Türkiye'deki taşınmazlar hepsi başbakan tekelinde toplandı. Arkeolojik sit alanlarına tahrip edilme kararı aldı. Son 10 yılda ekoloji alanında hep bir OHAL vardı" dedi. OHAL'in ardından da birçok alana yönelik saldırının olduğunu ifade eden Horuş, "Karadeniz'de çevre düzenleme projesi çıktı. Akkuyu nükleer meselesi Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden geçti. Orada enerji meselesi değil askeri üs kurulacakmış" diyerek OHAL döneminde ekolojik tahribata ilişkin örnekler verdi. "Ekoloji mücadelesini kurtarmamız lazım" diyen Horuş, önerilerde bulunarak toplumsal muhaliflerin bunun karşısında biraraya gelmeleri gerektiğini söyledi. Horuş ayrıca kendi seslerini duyuran basın yayın organlarına yönelik baskı ve kapatmalara da değinerek, "Şimdi daha büyük bir vahşet yaşanıyor sesimizi duyuramıyoruz" dedi.

Forum yapılan konuşmalar ve soruların cevaplandırılması ile devam etti.

Forumun ikinci bölümünde Doç. Dr. Gül Köksal, "O'HALDE kültürel değerler" ve Kapatılan İMC TV Yeşil Bülten sunucusu Utku Zırığ "O'HALDE medya ve dayanışma" başlıklarını değerlendirecek.

(sde/za/sd)



Paylaş

EN ÇOK OKUNANLAR