Cizîr esnafı dertli: Halkta ne keyif kaldı ne de para
ŞIRNEX (DİHA) - Cizîr’e (Cizre) yönelik devlet güçlerince girişilen saldırılar ve süren baskılar nedeniyle ilçe esnafı oldukça zor durumda. İlçe halkında ne keyif ne de para kalmadığından yakınan esnaflar, ilçe ekonomisinin ancak siyasi çözümle kalkınabileceğini, bunun da yolunun barıştan geçtiğini kaydetti
İlçede süresi 4 ayı bulan ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve sonrasında girişilen saldırılarla yakınlarını yitirmeleri gibi büyük bölümü mal-mülklerini de kaybeden (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesi esnafı, bu kez ilçedeki ekonomik durgunluğun pençesinde. Hükümetin izlemeye devam ettiği savaş politikaların yanı sıra küçük işletmeleri kapanma noktasına getiren ekonomi politikaları yüzünden zor durumda olduklarını belirten esnaf, kendileri için çok zor geçen bugünlerde ayakta kalma çabası içerisinde
‘100 lira ile günü kapatsak şükrediyoruz’
İlçede züccaciye dükkanı işleten Suna Kural, işlerinin her geçen gün daha da kötüye gitmesinden dertli. İlçede ilan edilen yasaktan önce 500 TL civarında ciro yaparken, bugün 100 TL ile günü kapatmalarına şükreder halde bulunduklarını belirten Kural, “Mesela eskiden bir gelin adayı geldiğinde en az 2 bin TL’lik alışveriş yaparken, şimdi anca 500 TL’lik yapıyor” dedi.
Halkın bütünüyle birlikte esnaf olarak içerisinde bulundukları krizin son bulması için devlet yetkililerinin öncelikle mevcut siyasi sorunlar ile yüzleşmesi gerektiğini vurgulayan Kural, bu yüzleşme sağlandıktan sonra ortak her konuda çözümlerin üretilebileceğini ifade etti.
Kural, “Çözüm, devlet büyüklerine kalmış artık. Onlar oturup konuşmadan, çözüm bulmadan bizim işlerimiz asla eskisi gibi olmaz” diye konuştu.
Yılı borçla kapatacak
“İşleriniz nasıl?” diye sorduğumuz esnaflardan Nimet Oğuş’un ağzından çıkan ilk cümle de; “Valla işler hiç iyi değil” oluyor. İlçede ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 4 ay boyunca işyerini açamadığı için yılı zaten borçlu kapatmasından yakınan 7 çocuk babası Oğuş, ise, yasaktan sonra da insanların ellerindeki para ile harcama yapmaktan korktuğunu belirtti. Oğuş, ilçe esnafı olarak içerisinde bulundukları durumu şu sözlerle ifade etti: “Önceden olduğu gibi artık tek seferde yapılan 10 bin TL’lik düğün alışverişleri yok artık. Devletten yana zaten bir yardım yok, zaten beklemiyoruz da. Önceden mesela Cizîr’de haftada en az 5 düğün olurdu. İnsanlar yeni ev bark kurardı, eşya alırdı. Artık yok maalesef bunlar. İşler en aza düşmüş durumda. Eskiye kıyasla cirolar yüzde 70 düştü.”
‘Sorunlarının çözüm yolu barıştan geçer’
Savaş ve çatışma ortamı devam ettiği müddetçe, ne kendi işlerinin nede krizlere gebe Türkiye ekonomisinin düzelmeyeceğinin altını çizen Oğuş, ilçe ekonomisinin ancak siyasi çözümle kalkınabileceğini, bunun da yolunun barıştan geçtiğini kaydetti.
İlçede 20 yıldır terzilik yapan Felek Özer de ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası girişilen soykırım saldırıları nedeniyle yasaktan sonra işlerinin düşmesinden şikayetçi. Önceden yöresel kıyafetlerden abiye kıyafetlere kadar birçok şey dikerken, artık sadece tamir işi yapar hale geldiklerini dile getiren Özer, halk olarak huzur bulmadan işlerinin düzelmesini de beklemediklerini ifade etti.
'Halkta keyif de kalmadı, para da'
Kundura dükkânı bulunan ilçe esnaflarından Şükrü Kural da yine diğerleri gibi bir yıl öncesine kadar işlerinin çok iyi gittiğini, fakat son bir yıldır yaşanan devlet terörü yüzünden halkın çarşıları, pazarları boşalttığını ifade etti. Kural, içerisinde bulundukları tabloyu da “İşlerimiz çok iyiydi fakat yasaklar baskılar yüzünden halkta keyif de kalmadı, para da. Yaşam koşulları böyle olursa halk zaten çarşıdan, pazardan çekilir” sözleriyle özetledi.
Bir yandan vergiler diğer yandan dükkân kirası derken ekonomik hayatlarının günden güne zorlaşmasından yakınan Kural, “Evin geçimi ve 3 kardeşimin okul masraflarını bu dükkândan çıkıyor. Şimdiye kadar bir şekilde idare ettik ama böyle devam ederse indireceğiz kepenkleri” diyerek halk olarak artık, siyasi çözüm ve huzur istediklerini vurguladı.
(ekip/öç)