DİHA - Dicle Haber Ajansı

Ekonomi

Hicaz narı dalında kaldı!

 
30 Ekim
09:23 2016

GÖKHAN ÖNER

DENİZLİ (DİHA)
- Irlıganlı beldesinde geçtiğimiz yıl Hicaz narının kilogramını 1,2 TL'ye satan çiftçiler, AKP'nin savaş politikalarından kaynaklı bu yıl narın kilosunu 60 kuruşa bile satamıyor. Binlerce ton Hicaz narı ya dalında kalıyor ya da hayvanlara yem oluyor.

Denizli'de 23 bin dekar alanda üretilen 30 bin ton Hicaz narı, AKP'nin savaş politikalarından dolayı alıcı bulamayarak dalında kalıyor. Geçtiğimiz yıl üretilen 30 bin ton nardan yüzde 40'ı Rusya'ya ihraç edilirken, bu yıl ise Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle ithalatın durdurulması ve ihracatçıların yaşanan darbe girişiminden dolayı ürün almamaları hasadın geç yapılmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl Pamukkale ilçesine bağlı Irlıganlı beldesinde ürününü 1.2 TL'ye satan üretici, bu yıl ise ürettikleri Hicaz narının kilosunu 60 kuruşa satmakta bile zorlanıyor.

Savaş politikalarından dolayı hasadı geç başlayan narda oluşan çatlamalar ve güneş yanıkları ise satışın iyice durmasına neden oldu. Bunlara bir de narlarda oluşan üretici arasında kahverengi leke, bilimsel adıyla "Atternaria Altarnata" olarak adlandırılan lekeler de eklenince üretici ürününü toplayamadı. Meyve suyu fabrikalarının ise Hicaz narına verdiği fiyat 15 kuruşa düşerken, üretici ise tepki amaçlı ürünlerini hayvanlara yem olarak veriyor.

'Halimiz perişan'

Irlıganlı beldesinde nar üreticisi olan Enis Öğe, çiftçinin ekonomik durumunun perişan bir halde olduğunu dile getirdi. Devletin yasakladığı ilaç ve gübrelerden dolayı çiftçinin mağduriyetinin ikiye katlandığını belirten Öğe, şunları söyledi: "Devletin yandaş ziraatçılardan kullandırmak istediği ilaçlar çok pahalı. Yasaklanan ilaçlardan dolayı tarlamda bulunan narların yüzde 40'ı çürüdü. Aynı zamanda geçen yıl işçilik 45 TL iken bu yıl 52 TL oldu. Mazota yüzde 20 zam yapıldı. Tarlalarımızı sulamak için kullandığımız suya ise yüzde 40 oranında bir zam geldi. Geçen seneye oranla her şeye zam geldi ama ürünlerimiz dalında kaldı."

'Narları hayvanlara yem olarak veriyoruz'

Türkiye'de yaşanan darbe girişimin ardından nar fabrikalarının alımı azalttığına dikkat çeken Öğe, çiftçinin mağduriyetinin giderilmemesi durumunda Irlıganlı'nın artık nar kenti olarak anılmayacağına vurgu yaptı. Çiftçinin Irlıganlı'da nar ağaçlarını söküp alternatif ürün arayışına girdiklerini ifade eden Öğe, fabrikaların darbeyi fırsata çevirip ürünleri düşük ücretle almasına tepki amaçlı tarlasında bulunan narları toplayarak hayvanlara yem olarak verdiğini söyledi. Öğe, Türkiye'nin savaş politikalarına son vermesi durumunda çiftçinin mağduriyetinin giderileceğine dikkat çekti.

'Mazot paramı çıkartamadım'

Bir diğer nar üreticisi Mehmet Aydın ise, bu yıl 78 dönüm nar tarlasından elde ettiği ürünlerin hastalıksız olanlarını zararına sattığını söyledi. Bu yıl sadece 12 milyar mazot parası ödediğini belirten Aydın, devletin ise çiftçiye sadece 600 TL yakıt desteğinde bulunduğunu, bunun da hiçbir şeye yetmediğine dikkat çekti. "Çiftçinin durumunu devlet nasıl düzelteceğini çok iyi biliyor" diyen Aydın, yeni pazarların açılması gerektiğini söyledi.

'Çiftçinin belini büktüler'

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, çiftçinin sadece narda değil, kekik, elma, çekirdekli üzüm ve daha birçok üründe zarar ettiğini söyledi. Rusya ile yaşanan uçak krizi ve Türkiye'de yaşanan darbe girişimi ile çiftçinin belinin büküldüğünü kaydeden Gemici, çiftçinin narın kilosunda bu yıl 45 kuruş zararının olduğunun altını çizdi.

(cnö/ag)



Paylaş

EN ÇOK OKUNANLAR